Change 1

Updated for the CY 2027 Medicare Physician Fee Schedule Final Rule (CMS-1848-F), released Nov 4, 2026. Effective Jan 1, 2027. Last verified: November 5, 2026

For health education specialists

Can a CHES® bill Medicare? What the 2027 rule means for health educators

The CY 2027 final rule names the CHES® eligibility pathway in Medicare coaching policy. Here's what that does and doesn't mean, written by an MCHES®.

By Angel Reyes, MCHES®, MPH, DrPH(c)Last verified: November 5, 2026

Short answer

No, a CHES® or MCHES® cannot bill Medicare directly for health coaching. But the CY 2027 final rule names "National Commission for Health Education Credentialing eligibility for Certified Health Education Specialists" as one certification pathway for the auxiliary personnel who furnish codes 0591T–0593T under general supervision. The supervising practitioner bills.

What CMS actually said

"…auxiliary personnel who have received appropriate certification to perform the services, which includes, but is not limited to, fulfilling the National Board for Health and Wellness Coaching National Standards, the National Commission for Health Education Credentialing eligibility for Certified Health Education Specialists, or the American Holistic Nurses Credentialing national standards for Certified Nurse Coaches…" (CMS-1848-F, display copy p. 383)

Three details in that sentence matter for health educators:

  1. "Includes, but is not limited to." The list is non-exhaustive. Naming a pathway is recognition, not an exclusive license.
  2. "Eligibility for" CHES. CMS named the eligibility standard, and the rule doesn't say whether active certification or eligibility is what satisfies it. We track this as an open question.
  3. MCHES® isn't named. MCHES® appears only in the summary of public comments (p. 381). An MCHES® holder has met CHES® eligibility, but the rule itself doesn't mention the advanced credential.

What it doesn't mean

  • Not independent billing. Only the supervising physician or other practitioner may bill (42 CFR 410.26(b)(5)(v)). NCHEC says the same.
  • Not "CMS-approved." CMS doesn't approve individual credential holders. Avoid that phrase on your résumé, website or LinkedIn.
  • Not automatic eligibility. NCHEC cautions against assumptions about individual eligibility or billing arrangements. Supervision, employer policy and state law all apply.

Why coaching-specific training matters for CHES® holders

CMS adopted the CPT prefatory language, which describes a coach who "has completed a training program in health and well-being coaching whose content meets standards established by an applicable national credentialing organization" (pp. 375–376). Health education training covers health promotion theory and communication, but many CHES® programs don't include structured coaching practicum.

Keep evidence of coaching-specific training, such as motivational interviewing, behavior-change coaching and supervised practice, in your credential file. It answers the most likely audit question before anyone asks it.

Your credential file: a checklist

  • Current CHES® or MCHES® verification (source-verified from NCHEC)
  • Certificates or transcripts for coaching-specific training
  • OIG exclusion check at hire and periodically
  • Employment agreement or contract with the supervising organization
  • Your organization's written supervision arrangement

Where health educators fit

Health education specialists often work in hospitals, FQHCs, health departments and community-based organizations. The rule specifically lets CBO-employed or CBO-affiliated personnel furnish coaching under general supervision (pp. 383–384), a natural fit for CHES® professionals in community settings. Note that coaching isn't a billable RHC or FQHC visit (p. 387).

For working with a practice, see For coaches: how to work with a Medicare practice.

Frequently asked questions

Can a CHES® bill Medicare?

No. A CHES® can furnish the coaching service as auxiliary personnel; the supervising practitioner bills.

Is MCHES® recognized for Medicare coaching?

MCHES® isn't named separately. The finalized pathway is NCHEC eligibility for CHES®, which MCHES® holders have met.

Do I need NBC-HWC certification too?

The rule names the CHES® pathway separately from NBHWC, so NBC-HWC isn't required by the rule's text. Your supervising practitioner or organization may set its own requirements.

CHES® and MCHES® are registered marks of the National Commission for Health Education Credentialing, Inc. Not affiliated with or endorsed by NCHEC or CMS.