Change 1

Updated for the CY 2027 Medicare Physician Fee Schedule Final Rule (CMS-1848-F), released Nov 4, 2026. Effective Jan 1, 2027. Last verified: November 5, 2026

Help center · Supervision

Can the supervisor differ from the treating practitioner?

Answered by Angel Reyes, MCHES®Last verified: November 5, 2026

Short answer

Yes. 42 CFR 410.26(b)(5)(iv) says the practitioner supervising the auxiliary personnel need not be the same practitioner treating the patient more broadly.

The supervising practitioner is the one who bills (410.26(b)(5)(v)), so the practice's records should make the supervising relationship clear.

Didn't find your answer? Browse the help center or contact us. Educational only; not legal, billing, coding or clinical advice. Your supervising practitioner's and organization's policies come first.